Musteri

Vi gör must av dina äpplen

Från äpple till must

Kom och musta!

För tredje säsongen kör vi äppelmusteri här i Ankarsrum, mellan Västervik och Vimmerby.
I år (2022) kör vi vidare och öppnar upp musteriet i september.

ÖPPETTIDER 2022

INLÄMNING AV ÄPPLEN (självbetjäning):

  • 4/9 – 31/10 kl 10-19

UTLÄMNING AV FÄRDIG MUST:

  • 15/10 kl 11-15 samt 10/11 kl 13-18

Dina äpplen mustas omgående, men vi har ett fåtal utlämningsdagar för att vi ska hinna med att musta alla äpplen.

HANDELSBOD

När du kommer till Bruksgården för att lämna in dina äpplen, skriver du upp dig i vår handelsbod. Här kan du även passa på att köpa honung, vaktelägg, sylt, kolor och mycket annat. Du kan även passa på att göra en beställning från vårt beställningssortiment där det bland annat finns produkter från Ankarsrum, Byarums bruk, Iris hantverk och krukmakeriet.

ÄPPELFEST

I samband med årets första utlämning av must ställer vi till med äppelfest. Passa på att ta en belgisk våffla och en kaffe i vår dahlia-trädgård. Läs gärna mer om äppelfesten här.

TID: Lördag 15 oktober kl 11-15

PRIS

Bag-in-box (3 liter must) 95 kr
Glasflaska (0,5 liter must) 30 kr

Du väljer själv antalet flaskor du vill att din must ska tappas på, dessa är perfekta att t ex ge bort som present nu när julen närmar sig, sedan tappas resten av din must upp på bag-in-box.

Hur går det till att musta äpplen?

  • Du lämnar in dina äpplen hos oss under våra fasta öppettider och lämnar dina kontaktuppgifter. Räkna med att 2 kg ger 1 liter äppelmust. Vi vill att du kommer med minst 40 kg (2 fulla ikeakassar).
  • Vi tvättar, krossar, pressar, pastöriserar och förpackar i 3-liters bag-in-box. 
  • Vi skickar ett sms till dig med info om att din must är klar.
  • Du kommer och hämtar din must, se datum ovan.

Vilka äpplen kan jag musta?

Det går utmärkt att använda fallfrukt så länge de inte är skadade och det inte gått djur på marken. Lättare stötskador går bra, men frukten ska inte inte vara angripen av mask, ha några tecken på förruttnelse eller andra större skador. En tumregel är att om du tycker att äpplet är så fint att du kan tänka dig att stoppa det i munnen så går det bra att musta.

Äpplena ska vara hela och rena. Godast blir det med höst- och vinteräpplen och ett bra tecken på att de blivit mogna är om kärnorna blivit bruna.