Musteri

Vi gör must av dina äpplen

Från äpple till must

Musteriet i Ankarsrum

2023 – PAUS I MUSTERIET

I år tar vi en paus med musteriet. Vi har på tok för mycket med renoveringen av huset för att hinna med musteriet och samtidigt hänga ihop. Vi samlar krafter inför nästa år och kör då för fullt då. Skicka gärna ett mail till info@bruksgarden.se, så får du ett mail när det händer något nytt på Bruksgården.

Hur går det till att musta äpplen?

  • Du lämnar in dina äpplen hos oss under våra fasta öppettider och lämnar dina kontaktuppgifter. Räkna med att 2 kg ger 1 liter äppelmust. Vi vill att du kommer med minst 40 kg (2 fulla ikeakassar).
  • Vi tvättar, krossar, pressar, pastöriserar och förpackar i 3-liters bag-in-box. 
  • Vi skickar ett sms till dig med info om att din must är klar.
  • Du kommer och hämtar din must, se datum ovan.

Vilka äpplen kan jag musta?

Det går utmärkt att använda fallfrukt så länge de inte är skadade och det inte gått djur på marken. Lättare stötskador går bra, men frukten ska inte inte vara angripen av mask, ha några tecken på förruttnelse eller andra större skador. En tumregel är att om du tycker att äpplet är så fint att du kan tänka dig att stoppa det i munnen så går det bra att musta.

Äpplena ska vara hela och rena. Godast blir det med höst- och vinteräpplen och ett bra tecken på att de blivit mogna är om kärnorna blivit bruna.